top of page

Hoe je bedrijfsstrategie aan te passen in tijden van crisis?In tijden van crisis is het van cruciaal belang dat bedrijven hun strategieën aanpassen om te overleven en te bloeien. Of het nu gaat om oorlog, een financiële crisis, een pandemie of een natuurramp, het vermogen om snel te schakelen en strategische veranderingen door te voeren kan het verschil betekenen tussen succes en mislukking. Het is als ondernemer noodzakelijk om de actualiteit te volgen zodat u steeds op de hoogte bent van zaken die effect op uw onderneming kunnen hebben. Net nu dat we uit de corona crisis komen stijgen de faillissementen omdat veel ondernemers gewend raakte aan de steun van de overheid nu dat deze weg valt is de cashflow vaak niet waarop ze gehoopt hadden omdat ze er niet op waren voorbereid en niet waren klaargestoomd om terug op eigen benen te staan.


Daarom bieden wij een lijst aan met enkele stappen die u kunt ondernemen om succesvol te blijven in de moeilijke tijden.


Beoordeel de situatie:

Begin met het inventariseren van uw huidige situatie. Kijk naar uw financiën, uw leveringsketen, uw klantenbestand en uw personeel. Ga na waar uw bedrijf kwetsbaar is en waar u kosten kunt besparen. Zoek de problemen zo snel mogelijk op zodat ze niet erger kunnen worden maar in de kiem kunt smoren, daarom is het steeds belangrijk om alles te analyseren.


Focus op cashflow:

Tijdens een crisis is geld koning. Zoek naar manieren om uw cashflow te verbeteren door betalingen sneller te innen, voorraden te verminderen en opnieuw te onderhandelen over contracten met leveranciers en verkopers, of eventueel zelfs op zoek te gaan naar nieuwe leveranciers.


Herzie uw bedrijfsmodel:

Door de crisis moet u wellicht uw bedrijfsmodel veranderen. Zoek naar nieuwe manieren om uw producten of diensten te leveren, zoals online, via bezorging of afhaling. Overweeg uw aanbod te diversifiëren of u op nieuwe markten te richten, hiervoor hoeft u niet meteen een nieuwe dienst of nieuw product aan te bieden u kan ook een bestaande dienst of product aanpassen naar een niche groep.


Communiceer met uw klanten, want klant is koning:

Houd uw klanten op de hoogte van wat u doet om de crisis aan te pakken en hoe deze hen kan beïnvloeden. Bied oplossingen of alternatieven om hen te helpen de storm te doorstaan, vermijd compensaties die de cashflow kunnen beïnvloeden wees daarom creatief om uw klanten tevreden te houden.


Onderzoek uw mogelijkheden:

Hoewel een crisis een uitdagende tijd kan zijn, kan het ook kansen bieden. Zoek naar manieren om te innoveren en u te onderscheiden van de concurrentie. Overweeg partnerschappen of samenwerkingsverbanden die u kunnen helpen en de mogelijkheid geven om kosten uit te sparen, naamsbekendheid op te bouwen en ook een grotere en eventueel nieuw publiek aan te spreken om de storm te doorstaan.


Blijf flexibel:

In een crisis kan de situatie snel veranderen. Blijf wendbaar en wees bereid uw strategie zo nodig aan te passen, hierdoor is het noodzakelijk om goed mee te gaan met uw tijd. Houd markttrends in de gaten op het internet en sociale media hierdoor bent u steeds bereid om snel te schakelen.


Zorg voor uw werknemers:

Uw werknemers zijn uw meest waardevolle bezit. Zorg voor hen door middelen en ondersteuning te bieden tijdens de crisis. Overweeg flexibele werkregelingen zoals van thuis uit werken of andere voordelen om hen te helpen de uitdagingen het hoofd te bieden.
Door deze stappen te volgen, kunt u uw bedrijfsstrategie aanpassen in tijden van crisis en er sterker uitkomen. Vergeet niet dat het belangrijk is om gefocust en flexibel te blijven en u te blijven inzetten voor het succes van uw bedrijf. Men geeft vaak op net voor het doel bereikt is, doorzettingsvermogen is 1 van die sleutel skills die elke ondernemer nodig heeft.

Comments


bottom of page